Tuesday, 12 November 2013

Something Blue: Borrowed from Emil Cioran

«Va putea duce Dumnezeu toate lipsurile mele? Va putea el să se urnească sub povara atâtor tristeţi?»

Despre iubire...
«Echivocul iubirii pleacă din faptul că eşti fericit şi nefericit în acelaşi timp, chinul egalând voluptatea într-un vârtej unic. De aceea, nefericirea în dragoste creşte cu cât femeia te înţelege şi te iubeşte mai mult. O pasiune fără margini te face să regreţi că mările au fund, şi dorul de scufundare în nemărginit îl stingi în nesfârşitul azurului. Cerul măcar n‑are graniţe şi pare făcut pe măsura verticalei sinucideri».

«Când iubeşti o fiinţă, momentele de reală cunoaştere sunt extrem de rare... Pe fiinţa ce o iubim o cunoaştem cu adevărat numai după ce nu o mai iubim, când am devenit lucizi, clari, seci şi goi.»

«Iubirea – omenească sau divină – aduce pe aceeaşi treaptă toate făpturile: a iubi o târfă sau a-l iubi pe Dumnezeu presupune aceeaşi simţire; în amândouă cazurile urmezi impulsul creaturii. Doar obiectul se schimbă.»

«Iubire spirituală între sexe nu există, ci numai o transfigurare organică, prin care persoana iubită se fixează în tine, evoluând în carnea ta până la a-ţi da iluzia spiritualităţii.»

1 comment:

  1. Cineva pasionat (ca si mine :) de astfel de idei, le-ar putea aduna intr-un fisier text, ca sa le putem afisa apoi pe Wise Clock. Dar probabil ai si inceput sa lucrezi la asta :)
    Keep up the great work!

    ReplyDelete